Zašto nema plutača na plaži kod Velog mosta koje su sve do ove godine bile brana za raznorazna plovila i zaštita kupačima?

Puno je godina prošlo od kada sam počeo upozoravati da s novim prostornim planovima i radnjama gubimo četiri plaže u mjestu koje Bol čine drugačijim od mnogih drugih turističkih sredina. Plaža Studenac, plaža kod Velog mosta i dvije plaže na Račiću predstavljaju ne samo kupališni plažni prostor nego puno više od toga. One čine specifični ukras našeg mjesta. Redom se nižu: plaža Martinica, na nju je naslonjen Dominikanski samostan, onda još četiri plaže pa gotički ljetnikovac, nedaleko opet plaža, pa onda Loža i mjesna crkva i opet – plaža… Plaže su  svakako duša našeg Bola i ono najvrjednije što imamo u mjestu. To je ono što nas u turističkom smislu čini privlačnijim i nadmoćnijim od drugih turističkih odredišta.
Sve drugo su samo hrpe kamenja koje može napraviti bilo tko, bilo gdje i bilo kada.

Zlatni rat je priča za sebe, ali ta priča nije dovoljna. Zlatni rat ne može na svojim leđima iznijeti sav teret modernih turističkih zahtijeva. Kada se netko sprema za izlazak i želi se lijepo modno prezentirati, naravno da nije dovoljno imati samo lijepe hlače. Treba imati i lijepu košulju, sako, kravatu, lijepe cipele…
Ako nije tako onda ta osoba smiješno izgleda i u Dalmaciji je nazivamo – redikulom.

Bilo je iluzorno očekivati da će moja nastojanja nešto promijeniti. Naravno, i nije se ništa promijenilo. Planovi su ostali kakvi su prvotno zamišljeni, a lokalna vlast ostala je čvrsto u sedlu s namjerom da potpuno promijeni izgled Bola.
Čuvena rečenica koja je izgovorena jednom prilikom prije 7-8 godina na prezentaciji novog urbanističkog i prostornog plana, danas postaje gorka stvarnost:

Zaboravite Bol kakav je bio i kakav je danas. Ovo što vidite je jedan novi Bol.

Bol je po mišljenjima mnogih trebalo promijeniti i sada imamo novi Bol!
Nekome je drag, nekome nije. Netko je oduševljen i ushićen, a netko je razočaran. Netko u ovom novom turističkom Bolu vidi čudesni iskorak i napredak, a netko je uvjeren da smo se pogubili u nerealnoj i megalomanskoj želji da od Bola napravimo hrvatski Monte Carlo.
Primjedaba na nove prostorne planove bilo je vrlo malo, a rijetke primjedbe odnosile su se uglavnom na to da se neke promjene „odagnaju“ dalje od svoje kuće.
Na opće dobro i na opću korist nitko se nije osvrtao i za to nitko nije mario. Kako je bilo tada, tako je i sada. „Use, nase i podase“, bio je i osao glavni moto u Bolu. Izrazi „prošlost i budućnost“ potpuno su imaginarni i nerazumljivi pojmovi.
U Bolu postoji samo – sadašnjost!
Bilo je tužno gledati kako „komercijalizacija“ uništava najbolje i najljepše što smo imali, kako grize, otkida i ždere dio po dio našeg ponosa. A dobro se zna što je bio naš ponos i na čemu smo izgradili naš turizam: predivna priroda i lijep krajolik, uravnotežena i ugodna klima, kristalno čisto more, biserne plaže, uredno i čisto mjesto, izvrsna hrana, vrijedni i turistima privrženi mještani.
Što je od ovoga danas ostalo?

Pomalo me i sram o ovoj temi ponovno trošiti, kako moje tako  i vrijeme svih vas koji ovo čitate, ali prije nekoliko dana, odnosno 01. kolovoza, na lokalnom sam portalu pročitao objavu o plaži kod Velog mosta. Urednik portala je dobio upit od kupača:

zašto nema plutača koje su sve do ove godine bile brana brodicama i kakva-takva zaštita kupačima?.

Očito, oni koji su postavili ovo pitanje spadaju u onu veliku grupu nezainteresiranih mještana koji su mirno spavali i koji nisu niti pokušali razumjeti situaciju u koju ćemo se vrlo brzo naći. Nažalost, sada od tog i od mnogih sličnih pitanja više nema koristi. Kako jednom davno reče Gaj Julie Cezar – „Kocka je bačena“. Jelo koje smo skuhali, bilo slano ili papreno, gorko ili slatko, sada moramo i pojesti. Nemamo izbora, ili ga pojesti, ili ostati gladni.
Interesantan je odgovor, odnosno komentar, urednika portala na to pitanje. Kao i mnogo puta do sada, komentar je zbrkan, ne daje potpune informacije i iz njega se ne može zaključiti o čemu se zapravo radi.
Urednik prenosi objašnjenje koje je dobio od nekoga, ali ne znamo od koga. Objašnjava nam se da plutača nema jer „se radi o pomorskom dobru, dijelu koji nije predviđeno kao kupalište“. Nadalje, navodi se da će tu biti ulaz u buduću luku a i sada tu pristižu jedrilice.

Ne možemo reći da je to sve neistina, ali to je sve rečeno onako uvijeno, pažljivo dozirano, nedorečeno i u strahu da se ne kaže više od onoga koliko naša nježna uha žele čuti. Ipak, stvar je malo složenija i trebalo bi o ovome reći nekoliko riječi.

Plan nova luka

Tko je jednom pogledao plan luke, vidio je da će ulaz u luku biti puno istočnije od plaže, otprilike na polovici Račića. Vrh glavnog lukobrana je u ravnini ulice Ribarski put, a sekundarni je još istočnije, u ravnini kuće Ostojić, pa kupaći koji plivaju na desetak metara od plaže kod Velog mosta ni na koji način ne bi smetali brodicama koje će ulaziti, ili izlaziti iz luke. U morskom području od  gotičkog ljetnikovca/knjižnice pa sve do Velog mosta nikakvog prometa plovila nema. U taj dio akvatorija brodice ne zalaze jer su u priobalju škrape i nema vezova.
Dakle, ulazak u tu novu luku problem i nije u tome stvar.

Odgovor na ovo pitanje vidjeli smo u objavi na istom portalu nekoliko tjedana ranije prije nego je ovo pitanje i postavljeno, odnosno dana 19. lipnja, u kojoj piše slijedeće:

Grabov rat“ je dobio od Lučke uprave obavijest o proširenju obuhvata lučkog područja. Ono je inače na zapadu od mosta pored benzinske postaje do ogradnog zida restorana „Mlin“ na istoku…

Kada se pročita ovo gore stvar postaje krajnje jednostavna i potpuno jasna!

Dragi Boljani, turisti, draga djeco, kupači…
Od ove godine, kada se kupate kod Velog mosta, ili na Račiću, a još od prije i na Studencu, vi se kupate u LUCI, a u luci, poznato je, kupanje je strogo zabranjeno i zakonom kažnjivo. Kada se kupate u luci vi ugrožavate pomorski promet i dovodite u opasnost i sebe i one koji upravljaju plovilima. Sada kada je područje luke prošireno na cijeli Račić, razne brodice i gliseri mogu nesmetano dolaziti i manevrirati neposredno uz obalu, a također dolaziti i na same plaže. A vi dragi kupaći kada ih vidite da se približavaju, bježite iz mora što prije i što brže možete. Ne izlažite se riziku i ne stvarajte neprilike voditeljima brodica i svim onim inim „ljetnim kapetanima“ koji ne znaju ni gdje je prova, a gdje krma od iznajmljenog im „rent-a-glisera“ s motorom od 200 ks-a na krmi.
I kada ti „kapetani“ budu vikali na nas (kažem „nas“, jer se i ja kupam na Račiću) i kada nas budu vrijeđali, kada nas budu nazivali luđacima, psihopatima, idiotima i drugim pogrdnim imenima, ne ćemo smjeti protestirati i uzvraćati im na uvrede jer oni će biti u pravu. Jeste li ikad vidjeli da se netko kupa u splitskoj luci, u lukama u Šibeniku, Zadru, u Makarskoj…

Plaža Veli most

Ako se ipak odlučimo prkositi zakonu i nastavimo se kupati i plivati na plaži kod Velog mosta i na Račiću, a dogodi se nesreća pa budemo ozlijeđeni, nikakva tužba nam neće pomoći i nikakvu nadoknadu za zadobivene ozlijede ne ćemo dobiti. Vrlo je moguće da će nas voditelj brodice još i tužiti za pretrpljeni strah i za oštećenja na svome plovilu ili motoru, koja budu nastala od sraza naših glava, ili drugih dijelova tijela, s njegovim plovilom.

Plaža Račić

Eto, to bi otprilike izgledalo tako! To vam je objašnjenje koje niste mogli pročitati na lokalnom portalu jer je ta istina prilično gorka i prilično ružna. A ružne i kritički intonirane priče taj portal nikad ne priča. Ako zanemarimo onih nekoliko kesa sa škovacima, na tom portalu možete sresti samo med i mlijeko.

Od slijedeće godine možemo očekivati znakove i table koji će nas upozoravati da je kupanje kod Velog mosta i na cijelom području Račića (isto kao i na Studencu) zabranjeno.

Plaža na Studenac

A kada jednom uskoro naše vlasti započnu i na tom području trenirati strogoću (a morat će, jer će dobiti nalog od viših instanci) onda će nam se naplaćivati i kazne za – kupanje u luci.
Nemojmo zaboraviti njene gabarite – od mostića kod pumpne stanice pa sve do ogradnog zida restorana „Mlin“.

Dakle, svi vi dragi kupači koji ste se do sada kupali kod Velog mosta, ili na Račiću, započnite razmišljati o promjeni vaše omiljene kupališne lokacije i o kupanju na plaži Kotlina, kod hotela Bijela kuća. A kada se Bijela kuća jednog dana uredi i vlasnik dobije koncesiju na tu plažu, još uvijek vam ostaje opcija odlaska na plažu Martinica.
Međutim Martinica mi se ne čini dovoljno velikom da prihvati sve one zainteresirane koji će tamo željeti ići.
Ako pak tada počnete grintati i protestirati da se u čuvenom i po plažama nadaleko poznatom Bolu nemate gdje kupati, više sam nego siguran da će vas naše vlasti uputiti da u dvorišta svojih kuća napravite bazene, pa se kupajte do mile volje, koliko želite i kada želite. Jer, objasnit će,… – što fali bazenima? Kao da se oni kupači u Milni i Sumartinu, oni u Jelsi i Vrboskoj, isto kao i oni u Gornjem Humcu i u Pražnicima, imaju gdje kupati na prirodnim šljunčanim žalima.

Prohtjelo se nekome naplatiti sve što se naplatiti može i naplaćuje se. Prohtjelo se nekome komercijalizirati stari porat i komercijalizirao se, pa sada plaćamo najskuplji vez u državi – 200 kuna po dužnom metru brodice. Isto kao što plaćamo i najskuplji parking u državi – 15 kuna po satu.
Prohtjelo se nekome upravo na mjesnim plažama i na kupalištu napraviti novu luku/marinu i imat će novu luku/marinu.
Moguće da je to ispravno kada se gleda sa strane „businessa“, međutim, da li je to turistički, a nadasve etički ispravno.
Ali, što je – tu je…! To je i normalni slijed događanja kada privatni interesi, ekonomija i politika, nadvladaju opći društveni interes i istinsko poimanje turizma, a pravi turistički znalci budu ignorirani, ismijani i stavljeni na margine događanja.
Gdje je ovom kvazi-turizmu kraj, vidi li ga itko?

Možda sam u krivu! Volio bih da mi, ne političari i ekonomisti, nego turistički školovani znalci, objasne:

  • može li se, ili bolje reći, mora li se u turizmu i zbog turizma sve komercijalizirati?  Je li to zaista potrebno i ispravno?
    Postoje li neke društvene, ljudske, prirodne, etičke, moralne i ine granice do kojih možemo ići, ili će i u našem turističkom Bolu (kao uostalom i u cijeloj Hrvatskoj) sve granice doživjeti sudbinu kao ova plutajuća brana ispred plaže kod Velog mosta koja je jednostavno – uklonjena.
    U interesu novca.